Legoland Discovery Centre geeft een kwaliteitsimpuls aan Scheveningen

Legoland Discovery Scheveningen boulevard

‘Legoland Discovery Centre geeft een kwaliteitsimpuls aan Scheveningen’

28-11-2017 09:21

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

Scheveningen krijgt de primeur: de eerste Legoland Discovery Centre in Nederland. VJ sprak met
ontwikkelaar SENS real estate en Merlin Entertainments, de Britse partij die het leisureconcept gaat
exploiteren, over hun plannen voor Scheveningen en hun visie op leisure. “Leisure neemt een steeds grotere
rol in.”

Merlin Entertainments is een grote wereldwijde speler in leisure. Het Britse beursgenoteerde
entertainmentbedrijf heeft meer dan 123 attracties in 24 landen in haar portefeuille, waaronder Madame Tussauds, het Dungeons concept en Sea Life. Een van de grootaandeelhouders van Merlin Entertainments is de investeringsmaatschappij van de familie Kristiansen, bekend van het Lego-speelgoed.

Merlin is al bekend met Nederland, omdat het in Amsterdam Madame Tussauds en Amsterdam Dungeons exploiteert. Ook Scheveningen staat op het vizier bij het Britse bedrijf. Al 25 jaar lang exploiteert Merlin Sea Life op de boulevard. Hier wordt dus een vierde variant aan toegevoegd: Legoland Discovery Centre. Wereldwijd zijn hier nu zo’n 22 vestigingen van, hier komen jaarlijks drie tot vier nieuwe locaties bij, zoals onlangs in Shanghai en Philadelphia.

Voorliefde
Chris Scurrah, business development director voor Merlin Entertainments, vertelt aan VJ waarom de
Nederlandse markt interessant is voor Merlin. “Nederlanders hebben een grote voorliefde voor het Legomerk, van jong tot oud, en Nederland beschikt over een groot verzorgingsgebied. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn twee uur te rijden om naar Legoland Discovery Cenre te komen en dan praat je over een verzorgingsgebied van ruim 19 miljoen mensen uit Nederland maar ook België die we potentieel kunnen bereiken.”

Daarbij geeft Scurrah ook aan dat de samenwerking met de gemeente Den Haag goed is verlopen. “De gemeente heeft ons meerdere keren benaderd om naar Scheveningen toe te komen, met hun steun hebben we nu besloten de stap te nemen.” Daarbij geeft Scurrah aan dat het vestigingsklimaat in Nederland prettig is. “Er is veel transparantie geweest tijdens het proces, weinig bureaucratie en we wisten snel waar we aan toe waren.”

Volledig overdekt
Scurrah benadrukt wel dat Legoland Discovery Centre een ander concept is dan het attractiepark Legoland. “We zijn een compacte binnenattractie, zoals Sea Life, daarbij zijn we volledig overdekt, zodat we het hele jaar door goed te bezoeken zijn.”

Wat kunnen we precies verwachten? Het Legoland Discovery Centre komt op de plek van het voormalig Vitalizee gebouw. Gelegen aan de boulevard van Scheveningen, direct naast het Kurhaus en dichtbij Sea Life. In plaats van een bestaand pand te betrekken, wordt het huidige pand gesloopt. Op dezelfde plek verrijst een nieuw gebouw, met een kelder van ca. 3.000 m2, waarin het leisure-concept haar intrek zal nemen. Daarnaast heeft Legoland Discovery Centre ruimte op de begane grond waar de entree en een winkel gerealiseerd wordt.

Van bioscoop tot draaimolen
Het Discovery Centre is verdeeld over verschillende zones, waaronder een miniatuurstad met daarin
Scheveningse en Nederlandse landmarks zoals het Kurhaus, een 4D Lego bioscoop, een zone waarin je zelf aan de slag kan gaan met Lego en waar een ‘master builder’ tekst en uitleg geeft over het bouwen van moeilijke Legosets. Maar ook komen er een aantal attracties zoals een draaimolen en een winkel op de begane grond.

Horeca
De rest van de meters, zo’n 2.300 m2 in totaal, zijn verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping, inclusief een dakterras met uitzicht op zee. Dit zal worden ingevuld met verschillende hoogwaardige en eigentijdse horeca, de gesprekken lopen nog met toekomstige huurders. Merlin Entertainments heeft met de eigenaar van het gebouw, een private belegger, een huurcontract afgesloten voor 20 jaar. Daarbij investeert Merlin Entertainments zelf ook in de inrichting van Legoland Discovery Centre.

Het geheel wordt vormgegeven naar een ontwerp van de architect Filip Mens. SENS real estate is
risicodragend ontwikkelaar en zal het project in samenspraak met de gemeente en toekomstige exploitanten uitwerken en realiseren.

Kwaliteitsimpuls
De komst van het eerste Legoland Discovery Centre in Nederland gaat volgens de ontwikkelaar SENS real estate voor verbinding zorgen in Scheveningen. Gerad Schoenaker vertelt tegen VJ: “Met onze projecten willen wij vergeten plekken weer betekenis geven. Met de juiste programmatische invulling en aansprekende architectuur realiseren wij niet alleen toegevoegde waarde voor deze plek maar ook de stad Den Haag. De komst van Legoland Discovery Centre naar Scheveningen gaat daarmee een enorme economische kwaliteitsimpuls geven.”

Volgens Schoenaker helpt het dat ook de gemeente heeft besloten om €35 miljoen te investeren in de openbare ruimte en bereikbaarheid van Scheveningen. “Doordat de buitenruimte wordt aangepakt met het plan de Kust Gezond krijgt Scheveningen weer allure. Samen met marktpartijen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om Scheveningen naar een high-end bestemming te ontwikkelen.”

Tijdloos
Schoenaker vertelt: “De laatste tijd zie je veel nieuwe spelers de leisuremarkt betreden met digitale concepten, maar niet succesvol zijn. Lego daarentegen is tijdloos en bindt jong en oud; ik heb er mee gespeeld en mijn kinderen spelen er nu nog mee.”

Een trend die Scurrah opmerkt is dat retailers meer op zoek gaan naar de samenwerking met leisure. “Leisure neemt steeds meer de anchorpositie in bij een winkelcentrum. Vooral in Amerika zien we dit gebeuren, maar ook in Azië en in Europa. Je merkt dat winkelcentra zich willen onderscheiden, omdat ze steeds meer op elkaar gaan lijken met soortgelijk aanbod. Daarbij zijn bezoekers vaak niet bereid om meer dan 30 minuten in de auto te zitten, dus door nieuwe leisure concepten aan te trekken hopen ze dit aanbod te vergroten. Je ziet dat leisure dus een steeds belangrijkere rol gaat spelen.”

3 miljoen Legosteentjes
De openingsdatum voor het Discovery Centre staat gepland in 2019, maar Scurrah houdt een slag om de arm. “We moeten nog even afwachten wanneer we precies opengaan, omdat er nog veel complexe werkzaamheden gedaan moeten worden.” Zo wordt er namelijk in de zeewering gebouwd. “Doordat we een kelderbak bouwen dat zich in de zeewering en onder de boulevard bevindt, maakt dit project complex en uitdagend.”

De bouwwerkzaamheden zullen ongeveer een jaar duren, maar Merlin zelf heeft ook tijd nodig om de ruimte in te richten. “We doen hier gemiddeld tien maanden over en gebruiken daarbij rond de 3 miljoen Legosteentjes,” aldus Scurrah tot slot.

Schrijver: Kimberly Camu

About the author